Kan je jouw kinderen onterven?
Wat doe je als ouder wanneer de band met je kind volledig verbroken is? Vaak komt dan de vraag naar boven: “Kan ik mijn kind onterven?”.
De wet is echter streng en biedt aanzienlijke bescherming aan kinderen. Zij hebben altijd recht op een minimumdeel van de erfenis, zelf wanneer ze niet in het testament zijn opgenomen.
In deze blog leggen we uit hoe het Belgische erfrecht werkt als het gaat over onterving, welke rechten kinderen hebben en onder welke omstandigheden onterven wel of niet mogelijk is.

De reserve: het minimum erfdeel van het kind
In België kunnen ouders hun kinderen niet zomaar volledig onterven. Het Belgisch erfrecht beschermt de rechten van kinderen met een zogenaamd reservatair erfdeel, of kortweg "de reserve". Dit is het wettelijk gegarandeerde minimum erfdeel waarop elk kind recht heeft, ongeacht wat in een testament staat.
Wat is de reserve precies?
De reserve voor de kinderen bedraagt altijd de helft van de volledige nalatenschap, ongeacht het aantal kinderen. Die helft wordt gelijk verdeeld onder de kinderen:
- Bij één kind: 1/2 van de erfenis
- Bij twee kinderen: elk 1/4
- Bij drie kinderen: elk 1/6
- enzovoort
De andere helft van de erfenis wordt het beschikbare deel genoemd. Daarover mag de erflater vrij beschikken en die mag dus via testament worden nagelaten aan wie men wil.
Inkorting: hoe vraag je je minimum erfdeel op?
Ouders kunnen in hun testament beslissen om het volledige vermogen aan iemand anders na te laten. Zelfs in dat geval blijft het kind juridisch recht hebben op zijn reservatair erfdeel. Maar: dat gebeurt niet automatisch.
Het kind moet zelf actie ondernemen om zijn of haar erfdeel op te eisen. Dat gebeurt via een vordering tot inkorting tegenover de erfgenaam die het testamentair vermogen ontvangt. Die vordering kan pas worden ingesteld na het overlijden van de erflater.
Het kind kan er ook bewust voor kiezen om afstand te doen van dit recht, en dus geen inkorting te vragen. In dat geval is het kind in de praktijk effectief onterfd.
Wat bij een succesvolle vordering tot inkorting?
Wanneer de rechtbank de vordering toewijst, ontvangt het kind een compensatie in geld voor het deel van de erfenis waarop het recht had. Dit kan ook via een minnelijk akkoord tussen de betrokken erfgenamen geregeld worden, zonder tussenkomst van de rechtbank.
Conclusie
Een kind heeft volgens het Belgische erfrecht altijd recht op een minimum erfdeel, zelfs wanneer een testament anders bepaalt. Wie als kind overgeslagen wordt in een testament, kan zijn of haar rechten doen gelden via inkorting. Doet het kind dat niet, dan blijft de testamentaire verdeling behouden.
Juridisch advies nodig?
Heeft u vragen over uw rechten als reservataire erfgenaam of over een betwiste nalatenschap? Wilt u weten of u in aanmerking komt voor inkorting?
Neem dan contact op met meester Stijn Braeye, specialist in erfrecht en familierecht bij MASTER Advocaten.
Contacteer Stijn Braeye voor juridisch advies
Terug naar overzicht