Hoorrecht kind familierechtbank

Het hoorrecht voor kinderen werd in 2014 in het leven geroepen met als doel het belang van de kinderen meer voorop te plaatsen in een procedure voor de familierechtbank
Het is namelijk niet meer dan logisch dat ook zij hun zegje tijdens de procedure kunnen doen.
 
Echter kunnen bij dit hoorrecht verscheidene vragen gesteld worden: Wordt elk kind gehoord? Hoe verloopt dit horen in de praktijk? Is de mening van uw zoon of dochter dan ook doorslaggevend?
 
Deze blogpost biedt u beknopt een aantal antwoorden op de kernvragen rond het hoorrecht voor kinderen.

Auteur
Stijn Braeye
Kernexpertise
Personen- en familierecht
Datum
13.01.2021
Leestijd
5 minuten

Wat is het hoorrecht van kinderen?

Het hoorrecht van kinderen is het recht om hun mening te geven tijdens een rechtszaak waarbij zij betrokken zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor echtscheidingsprocedures waarbij de ouders het niet eens kunnen worden over de omgangsregeling met de kinderen. 


Regeling hoorrecht afhankelijk van de leeftijd van het kind

Het hoorrecht geldt voor kinderen vanaf 12 jaar, maar ook jongere kinderen kunnen in sommige gevallen gehoord worden. Het is aan de rechter om te bepalen of het kind gehoord moet worden en op welke manier dit het beste kan gebeuren.

Hoorrecht minderjarig kind

Kind van 12 jaar of ouder 

De minderjarige moet door de rechter worden ingelicht over zijn recht om te worden gehoord. 

Dit gebeurt via een informatieformulier met bijhorend antwoordblad. In het informatieformulier wordt kort uiteengezet wat het hoorrecht juist inhoudt en hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat. 

Het informatieformulier wordt gericht aan het adres van beide ouders. 

Gaat de minderjarige via het antwoordblad in op de uitnodiging van de rechter om gehoord te worden dan moet hij in principe worden opgeroepen om op een bepaalde dag en uur te verschijnen. 
 

Kind jonger dan 12 jaar

De minderjarige dient in dit geval niet te worden geïnformeerd over zijn recht om gehoord te worden maar het is evenwel mogelijk dat hij toch wordt gehoord.

Dit is het geval:

  • op zijn eigen verzoek
  • op het verzoek van de rechter 
  • op het verzoek van één van de partijen. 

In het laatste geval, waarbij één van de partijen verzoekt dat de minderjarig wordt gehoord, kan de rechter echter met de nodige motivatie weigeren om de minderjarige te horen. Tegen deze beslissing kan men niet in beroep gaan. 
 

Algemene uitzondering 

Evenwel kan de rechter in ieder geval weigeren om de minderjarige te horen indien deze reeds eerder lopende de procedure werd gehoord en er geen nieuw element is dat een nieuw verhoor rechtvaardigt. 

 

Modaliteiten van het verhoor

Het is de rechter zelf die de minderjarige hoort. Dit volledig alleen, zonder aanwezigheid van de ouders. Bovendien draagt de rechter zelfs geen toga. Het is belangrijk dat het kind zich vrij voelt om zijn of haar mening te geven en dat de rechter deze mening serieus neemt. Vanzelfsprekend doet de rechter er alles aan om de minderjarige op zijn gemak te stellen, hij benadrukt onder meer dat het kind zelf beslist wat er verteld wordt en wat niet.

De rechter hoort de minderjarige in de regel binnen het gerechtsgebouw, op een plek waar de minderjarige zich comfortabel voelt. Meestal gebeurt het horen op een woensdagnamiddag. Een gesprek duurt tussen de 15 en de 30 minuten. 

Van het horen wordt een verslag opgesteld dat gevoegd wordt bij het gerechtelijk dossier. Dit wordt uitdrukkelijk aan de minderjarige meegedeeld door de rechter, zodat ook hij/zij weet dat de beide ouders kennis kunnen nemen van de inhoud van het verslag. Het kind mag samen met de rechter beslissen wat er eventueel niet in het verslag mag staan. Het belang dat aan de inhoud van het verslag wordt gehecht hangt af van de leeftijd en maturiteit van de minderjarige. 

Sinds de invoering van de huidige regeling van het hoorrecht 4 jaar geleden, ziet men reeds vele positieve gevolgen niet enkel voor de minderjarige zelf maar ook voor zijn/haar ouders. Zo gaan de ogen van de ouders soms open wanneer zij lezen wat hun kinderen nu precies zelf voelen bij hun persoonlijke situatie.

Procedure voor de familierechtbank? 

Meester Stijn Braeye begeleidt u als advocaat gespecialiseerd in familierecht en neemt alle praktische, juridische en administratieve beslommeringen voor zijn rekening.

Hij is bovendien ook houder van het Certificaat 'Bijzondere opleiding jeugdrecht'. 
 
Zijn jarenlange ervaring zorgt niet alleen voor een vlot verloop, maar eveneens voor een luisterend oor en een vaak praktische benadering van problemen zodat u tot een bevredigend resultaat komt. U gaat immers -zeker wanneer het over kinderen gaat- door een emotionele rollercoaster waarbij het belangrijk is dat uw raadsman door het bos de bomen blijft zien voor u.
 
Aarzel niet om hem te contacteren voor een eerste vrijblijvende consultatie. Contacteer hem rechtstreeks op het nummer 051/25.25.04 of stuur gerust een mailtje naar braeye@masteradvocaten.be
 

Contacteer Stijn Braeye voor juridisch advies





Terug naar overzicht